Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.08.2009 00:33 - Как са се образували океаните?
Автор: pacopetkov Категория: Забавление   
Прочетен: 4300 Коментари: 3 Гласове:
1



Океаните са образувани при сблъсък на комети със Земята

Дъжд от комети, може да е довел до образуването на океаните на Земята преди 3, 85 млрд. години. Това разкрива ново проучване, цитирано от „Ню Сайънтист”. От дълго време учените подозират, че Земята и нейните най- близки съседи са попаднали под ударите на стотици хиляди космически тела по време на събитие, което е прието да се нарича Последното голямо обстрелване.

В резултат на тези удари, по повърхността на Луната се появили масивни кратери, които са видими дори днес. Те са се запазили в продължение на хилядолетия, благодарение на липсата на атмосфера на естествения спътник на Земята. Учените обаче не мога да кажат със сигурност дали лунните кратери са били причинени от комети или астероиди.

Екип, воден от учения от датския институт Нийл Борн Уф Йоргенсен, твърди, че явлението е причинено от комети. Учените са стигнали до този извод след измерване на нивата на определeн метал в древните скали, намерени на Земята.

Все още е доста спорно дали на Земята е имало океани преди кометите да са се сблъскали с планетата, отбелязва Йоргенсен. Според някои експерти достатъчно количество вода може да е съществувало още веднага след формирането на нашата планета. Други обаче застъпват тезата, че всяка течност на Земята е щяла да се изпари благодарение на твърде високите температури, присъщи за новосформираните планети.

Екипът, ръководен от датския учен, споделя втората теза, изтъквайки, че през първите години от животта на Земята температурите са били твърде високи, за да съществуват големи площи с вода. Но температурите на Земята постепенно са спаднали и когато Голямото обстрелване с комети започнало условията за появата на първите морета били налице.

Йоргенсен и неговите колеги са измерили нивата на иридий в повърхностните скали в Гренландия, които са едни от най- старите скални образувания в света. Според учените по време на кометния дъжд тези скали вече са били формирани.

Иридият е рядък метал на Земята, но е сравнително често срещан в структурата на комети и астероиди. Според изчисленията на екипа, нивото на иридий в скалите при сблъсък с астероид би трябвало да бъде 18 000 единици на трилион. Нивото на редкия метал при сблъсък с комета биха били едва 130 единици на трилион. Това се дължи на по- малкото количество метал в състава на кометите, тъй като те са образувани предимно от късчета лед и скални примеси. Кометите съшо така се сблъскват със земната повърхност с по- висока скорост отколкото астероидите, поради техните по- големи орбити около Слънцето. Това означава, че експлозията, предизвикана от комета, е по- силна отколкото тази, причинена от астероид. Следователно и количеството иридий, изхвърлен към Космоса е по- голямо.

Учените успели да установят, че скалите в Гренландия съдържат около 150 единици на трилион иридий. Това откритие е основното доказателство в подкрепа на тяхната теза, че именно кометите са основните действащи лица в Голямото обстрелване.

Ледът, който се е съдържал в кометите, впоследствие се е стопил и така се е образувал голям световен океан, дълбок повече от километър.

Липсата на океан на Луната учените обесняват с по- слабата лунна гравитация. Това означава, че повечето, ако не и всички остатъци от кометите са били изхвърлени обратно в Космоса, заявява Йоргенсен.

Геофизикът от Университета в Чикаго Никълс Дофас обаче не е убеден, че Голямото обстрелване са дължи на комети. Новото иследване разчита твърде много на преценки като например предполагаемото количество натрупан иридий след сблъсъка, заявява той.

Астробиологът от университета Кардиф, Великобритания Чандра Уикмасин също споделя тезата, че кометите са в основата на Голямото обстрелване. Той смята, че е възможно кометите да са допринесли не само до появата на вода, но също така да са породили и живот. Според някои спорни изследвания най – старото доказателство за живот на Земята датира отпреди 3, 85 млрд. години. Това съвпада точно с времето, когато се е случило Голямото обстрелване, отбелязва той.




Гласувай:
1



1. анонимен - backlinks service
16.08.2011 19:17
Thought I would comment and say neat theme, did you make it for yourself? It's really awesome!
цитирай
2. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 08:04
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
3. анонимен - increase backlink backlink services
29.03.2012 14:04
how's life ? pacopetkov.blog.bg admin found your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer most cost effective <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pacopetkov
Категория: Забавление
Прочетен: 131560
Постинги: 32
Коментари: 51
Гласове: 92
Архив