Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.08.2009 23:50 - За мълниите
Автор: pacopetkov Категория: Забавление   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
0



Според ново изследване, малки парченца от разтопена пръст, образувани в резултат на падането на мълния, са били от съществено значение при зараждането на живота на Земята

Мълнии удрят Земята средно 44 пъти за една секунда. Когато мълнията удари, тя разтапя почвата и пясъка, образувайки така наречените фулгурити (стъклоподобни жилки), които са богати на редки форми на фосфора.

Матю Пасек и Кристин Блок от Университета на Аризона в Тусон изследват 10 фулгурита, събрани от пустините на Африка и Австралия, както и от почвите в Съединените щати. Откриват, че те са богати на фосфитни (HPO3) и хипофосфитни (H2PO2) йони, две химични вещества, които не са откривани почти никъде другаде. Пасек и Блок вярват, че светкавиците създават около два до три тона от тези съединения всяка година. Не много значително за живота количество, но някои съвременни бактерии все още се хранят с тях, което може би е останало от миналото.

"Има определен ген в бактериите, отговорен за превръщането на фосфитите във фосфати. Има го в много видове почвените бактерии, както и в Ешерихиа коли (Escherichia coli)," заяви Пасек. "Трудно е да се каже точно от колко години съществува това явление, но е много отдавна."

Преди милиарди години Земята е била „обсипана” от метеорити, които носят тонове фосфит и хипофосфит от Космоса. Двете съединения се разтварят във вода, по-лесно, отколкото фосфатите, което ги превръща в лесно достъпна храна за първите форми на живот.

Теорията на Пасек е, че фосфитът и хипофосфитът са от съществено значение за ранните микроби. По-късно, когато организмите са влезли в контакт с изобилие от фосфати, съдържащи се в скалите, те променят диетата си, но запазват способността да използват и по-редките форми.

"Това изследване може да даде обяснение защо съвременните микроорганизми продължават да имат способността да метаболизират тези форми на фосфор," казва Джон Куин от Университета в Белфаст. "Фосфорът е от съществено значение за ранния живот и ние имаме биологични доказателства за това днес."

Съвременните форми живот, са точно толкова зависими от фосфора, както винаги са били. От най-ниско стоящата бактерия до хората - дори и вируси - всичко живо се нуждае от елемента, за да оцелее. Нашата костната структура, метаболизъм и ДНК използват фосфатния йон (PО4), като химична основа. Около 1% от всичко, което ядем е фосфат.

"Като цяло, трудно е да си представим живота без фосфор," добавя Пасек.



Тагове:   мълния,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pacopetkov
Категория: Забавление
Прочетен: 131536
Постинги: 32
Коментари: 51
Гласове: 92
Архив